Zájem o hypotéky prudce stoupl. Jaký je důvod?

Autor: Martina Mádlová

21.10.2024 (Čtení na 6 minut)

Blog

V posledních měsících se zájem o hypotéky prudce zvýšil, což je překvapující vzhledem k stále vysokým úrokovým sazbám. V srpnu poskytly banky a stavební spořitelny hypoteční úvěry ve výši 32 miliard korun, nejvíce od ledna 2022, jak vyplývá z dat CBA Hypomonitoru. Tento trend způsobuje hned několik klíčových faktorů.

Pokles úrokových sazeb a očekávání růstu cen nemovitostí

Jedním z hlavních důvodů, proč se zájem o hypotéky opět zvyšuje, je pokles úrokových sazeb. Po několika letech růstu, kdy úrokové sazby dosahovaly i přes šest procent, začaly banky v polovině roku 2023 úroky mírně klesat. Aktuální sazby se dostaly pod pět procent po více než dvou letech, což motivovalo mnoho potenciálních kupců nemovitostí, kteří se dosud jen rozmýšleli, k akci. Dalším důležitým faktorem je situace na trhu nemovitostí. Ceny nemovitostí sice mírně poklesly, ale mnoho odborníků očekává, že se tento trend brzy zastaví a opět se začnou prodávat dráž. Očekávání tlačí zájemce do rychlejšího rozhodování. Lidé nechtějí čekat na růst cen a raději se rozhodují pro koupi nemovitosti za stávajících podmínek.

Pokud bychom mluvili v číslech, zrychlil v meziročním vyjádření růst z červencových 109 % na 130 % v srpnu. Průměrná výše hypotéky vzrostla na 3,95 mil. Kč.

Lidé se bojí budoucnosti

Mnozí zájemci o hypotéky spěchali s podepsáním hypotečního úvěru také proto, že od září začala platit novela zákona o spotřebitelském úvěru. Změny se mimo jiné výrazně dotýkají právě hypoték. Nově mohou banky dávat sankce za předčasné splacení hypotečního úvěru dříve, než skončí fixace, například ve chvíli, kdy chcete hypotéku navýšit pomocí refinancování. Banky totiž mají u hypoték uzavřených (refinancovaných) po 30. srpnu 2024 možnost požadovat rozdíl mezi úrokem sjednaným s bankou, který by jinak klient zaplatil za období ode dne předčasného splacení do konce fixace a referenčním úrokem, který je určený podle průměru zápůjčních úrokových sazeb, jenž zveřejňuje ČNB.

Dalším aspektem je samozřejmě inflace. Peníze ztrácejí na hodnotě, a proto mnoho lidí vnímá investici do nemovitostí jako bezpečný způsob, jak své finance ochránit.

Regulace ČNB

Oproti dřívějšku jsou také volnější regulace ČNB v této oblasti. A zatím se Centrální banka nechystá zpřísňovat. Nadále tak bankám ukládá, aby výše úvěru nepřekročila 80 % hodnoty nemovitosti, u žadatelů mladších 36 let 90 % hodnoty nemovitosti, ukazatel LTV (Loan to Value). Ukazatel DTI (Debt to Income) je poměr výše celkového zadlužení žadatele o úvěr a výše jeho čistého ročního příjmu, byl zrušen 1. ledna 2024 a ukazatel DSTI (Debt Service to Income) zrušila ČNB 1. července 2023. Šlo o to, kolik odchází z žadatelova čistého příjmu měsíčně na splátkách v procentech. Díky rozvolnění těchto pravidel začaly být hypotéky dostupnější pro větší množství lidí.

Hypoteční sazby mohou ještě klesnout

Pokud se situace na trhu nějak nezhorší, mohly by hypoteční sazby v dalším časovém horizontu ještě klesnout. Pokud si chcete půjčit na bydlení, možná je vhodný čas, začít nějaký úvěr řešit. I tady mohou být dost velké rozdíly v nabízených podmínkách a úrokových sazbách, proto vybírejte zvlášť pečlivě. Nepůjčujete si na krátkou chvíli ale na hodně let. Jestliže nechcete nemovitost přímo kupovat, ale spíš máte v plánu rekonstrukci nebo pořízení vybavení, případně vyplacení z podílu, zvažte i jiné možnosti úvěrů či půjčky. Když dobře vyberete, dostanete se s úrokovými sazbami na rozumnou výši a za dobrých podmínek. Nejlepší je si různé nabídky srovnat pomocí srovnávače, protože tam máte poskytovatele všechny pěkně pohromadě a nemusíte zdlouhavě hledat. Zkuste třeba Ferovepujcky.cz, kde jen nastavíte parametry a během chvilky máte výsledek a jednotlivé poskytovatele v přehledné tabulce.

Informace zveřejňuje Česká bankovní asociace

ČBA hypomonitor zveřejňuje informace z České bankovní asociace v jednoduché grafické podobně. Všechny hodnoty jsou pak dostupné na stránkách ČBA. Ta údaje zveřejňuje ve spolupráci s členskými bankami. Dostupné jsou hlavně informace o objemech a počtech nově poskytnutých a refinancovaných hypoték a příslušné úrokové sazby. Šetření se účastní všechny tuzemské banky a stavební spořitelny.

Líbí se vám tento článek? Sdílejte to se svými přáteli

Sdílet na Facebooku